• Jan Palmblad

Vad säger man...?

Uppdaterad: 5 nov 2020

Mattias bad mej skriva några rader, vilket egentligen är en omöjligt. Fotografi har varit en så stor del av mitt nu långa liv och också i många avseenden avgörande. Närmast kan manväl beskriva mej som en galet hängiven amatör. Jag har fotografiet att tacka för min första hustru och mina barn och för många av mina bästa vänner. Jag har fotografiet att tacka för oräkneliga kreativa upplevelser och några av mitt livs roligaste ögonblick. Jag har plåtat massor, jag har samlat på foto, startat och drivit fotogalleri, ansvarat för en konsthall, varit kulturchef, ställt ut och kurerat många utställningar, anordnat Sveriges första renodlade fotoauktion, jobbat med fotomässor, allt vid sidan av mitt riktiga jobb som jurist. Kort sagt: jag älskar fotografiet som konstform och livsföreteelse.


Varför? Tja, jag är inte ensam. Läser du detta älskar du säkert också fotografi. För mej handlar det om att frysa skönhet och frysa tid, jag älskar det sköna och jag är fascinerad över att förgänglig skönhet kan fångas och sparas, teoretiskt i evighet. Fotografi är också kommunikation, både när bilderna skapas och när betraktaren kanske många år senare ser bilden. Oupphörligt fascinerande.


Jag insåg tidigt att kvinnor var det vackraste världen hade att erbjuda. Så det fick bli så, varför välja det näst bästa?


På senare tid har jag ägnat mer tid åt film. Har gjort en långfilm och ett antal kortfilmer, nu med inriktning på dans och performance. I våras publicerade jag min första "riktiga" bok "Sweet Sweaty Death Strip: Twenty-Nine Unlethal Disjections" tillsammans med författaren Carl-Michael Edenborg. Fler böcker är på väg.


Har ett ouppfyllt favoritprojekt. Skulle vilja samla ett gäng, 10, 15 eller 20, skickliga modellfotografer

och göra en riktigt bra coffeetable-bok kombinerad med en utställning. Känner du dej manad, hör av dej (jan.palmblad@hotmail.com).


Nedan hittar du några exempel på mina bilder från 2019. Fler bilder hittar du på Instagram eller min webbsida janpalmbladphoto.com.Fortsätt plåta, var lycklig, döda coronan och hör gärna av dej om du vill diskutera något.


Jan

80 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Äntligen!