Minimalism

Uppdaterad: jan 14

Ibland slås jag av hur enkelheten är det vackra i en bild. Det är lätt att hamna i loopar där man slår knut på sig själv för att få till den där perfekta bilden. Använder jag tredjedelsregeln? Kommer mitt syfte fram? Är färger, former och linjer där de bör?

Nej ibland är det bara så jäkla trevligt att se en bild på ett föremål rätt upp och ner.


Minimalism och abstrakt konst har alltid på något sätt fångat mitt intresse. Det är något med enkelheten som lockar och det är något med att ibland knappt förstå vad man ser eller varför det ser ut som det gör fast man förstår ungefär vad det är.


Idag tycker jag ofta att det som lockar mängden av människor på sociala medier eller internet är snabba kickar och ofta fås det på bilder som så uppenbarligen är "fixade" så det nästan ser surrealistiskt ut i färger och detaljer. I det bruset av färger och överdrivenheten är det skönt med enkelheten som ett avbrott. Det kanske kan uppfattas som tråkigt eller kanske till och med meningslöst av vissa men det är ju valfritt att titta och att tycka.


Minimalism är trots sin enkelhet inte särskilt enkel. Såklart är motivet en avgörande faktor. Vad är snyggt i sin enkelhet? Vilket ljus framhäver enkelheten bra utan att det blir platt och tråkigt? Ska hela motivet vara med eller är det en del av det som är spännande? Ska det vara i färg eller passar det att vara svartvitt? Att lägga den där lilla extra tiden på att skapa något och inte bara "slänga fram" något att fotografera tror jag är ganska avgörande.


Kolla gärna mina gallerier Diverse 1 och Diverse 2 för fler bildexempel. Fundera gärna på vilka bilder du fastnar för och varför du fastnar för de. Måste man alltid fastna för en bild bara för att den är fin? Här nedan ser du ett exempel från dagens fotografering...


Vill du läsa mer om minimalism kan du googla eller kolla in den här sidan för mer inspiration. https://www.thephotoargus.com/minimalist-photography/

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Äntligen!