Jag fotograferad ? Naken !? Varför ? Varför inte !

De flesta av oss tycker inte om att bli fotograferade men vill gärna ha fina bilder av oss själva. En ekvation som så klart inte riktigt går ihop. Och det här med selfisar snett uppifrån kanske inte riktigt är samma sak som ett vackert porträtt ?

Jag tycker om att fotografera just dessa män, kvinnor och par. Eller förresten … kvinnor har det blivit. Män pratar mycket men kommer inte till skott medans kvinnor pratar mindre och gör mer istället. Och par ska vi inte prata om, det är kvinnorna som ”släpar med” sina män

Och dessutom så fotograferar jag egentligen inte, utan försöker få till utrymme i tid, rum och tanken för att kunna skapa bilder tillsammans. Ofta 2 – 3 timmar i lugn och ro i en studio eller ute. Ofta med en hel del diskussion och titt på bilderna allt eftersom dom växer fram.

Och de allra flesta blir positivt överraskade. Inte bara över hur bra dom faktiskt ser ut, utan också hur intressant och komfortabelt det kändes. Och många kommer tillbaka igen. Och ibland igen och igen. Bilderna är till för dem jag fotograferar och inte för mig eller för att publiceras. Även om jag har fått tillåtelse att lägga upp en del på Instagram @zanderneuman och min (rätt gamla och ouppdaterade) hemsida https://xandernewman.myportfolio.com – kolla gärna lite vad jag och dom jag fotograferat försökt skapa tillsammans.

Näää ... jag heter inte Zander ( eller Xander ). Det har blivit ett alterego för min egen skull och för dem jag fotograferar. Det är en del av att skapa ett utrymme som blir lite semi-anonymt för dem som väljer att visa sina bilder på mina siter. Och nej … jag tar inte betalt och betalar inte. Vi gör detta för att det är kul, kreativt och ett lite annorlunda sätt att mötas som människor man inte känner varandra tidigare men som vill göra något kreativt och intressant tillsammans.

Snygga porträtt ja. Måste man vara naken? Och varför?

Näää … det måste man inte så klart (vara naken ). Men många tycker, när dom sett fina porträttbilder på sig själva och känner sig komfortabla med mig och att skapa bilder tillsammans, att det känns naturligt att ta ett steg utanför det vardagliga och pröva något som man kanske tänkt men inte vetat hur man ska göra, eller haft anledning att göra tidigare. Eller för att man vill ha en vacker bild på sig själv för framtiden. Eller för man tycker det är kul. Eller som nån sa … ” Nu när jag fyllt fyrtio har jag slutat fråga andra ... Varför då? Och istället börjat säga till mig själv … Ja, varför inte! ”

Zander Neuman

66 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla