Gatufotografering - Spännande nyhet

Jag har i flera år rört mig i samma kategorier av fotografering vilket kanske varken är konstigt eller ovanligt? Precis som de flesta andra hamnar jag i perioder när man saknar motivation, inget är särskilt kul att fotografera och allt känns redan gjort. Jag har precis avslutat min skrift "Tankar kring fotografering - Praktik, teori och inspiration" där jag ger, precis som titeln säger, allt från tankar till teori och motivation utifrån mina erfarenheter och kunskaper. I sviterna av en Coronapåverkad värld och i bristen på att hitta personer som vill vara med i mina olika fotoidéer så ville jag helt enkelt testa något nytt.


Jag har alltid älskat vissa typer av dokumentära bilder, gärna som visar människor i utkanten av samhället antingen via fattigdom eller varför inte för att man inte passar in i våra normer. För att bara nämna någon kan jag nämna Susan Meiselas och hennes bilder från Prince Street i New York på 1970talet. Någonstans i mig har det alltid funnits en längtan av att visa äkthet. Ni som följt mig vet att jag brottats med det ett tag då jag alltid jobbar med folk som på ett eller annat sätt har en story och erfarenheter som kanske inte är typiskt för en typisk "modell", men att jag i samma veva har svårt att få det att synas på bild.


Just som jag har de här tankarna och letar efter såväl inspiration som efter något "nytt" så lanserar moderskeppet en kurs om Gatufotografering. Det väckte min glöd och min nyfikenhet igen. Det som alltid varit en bromskloss för min del i vissa sammanhang är att fotografera människor ute i allmänheten. Inte ska väll jag komma här och störa och bara ta en bild rätt upp och ner utan att fråga och fråga är jag inte så bekväm i. Men efter att ha granskat moderskeppets filmer om Gatufotografering och lagen så vet jag att det är helt OK att fotografera vem som helts i det allmänna rummet (med undantaget att skapa en kränkande situation (Nej det är inte samma sak att känna sig kränkt och att verkligen bli det) eller att tjäna pengar på bilderna(dock finns undantag om det jag skapar faktiskt är konst)).


Även om lagen är på min sida så kommer jag såklart att fotografera med största respekt till personerna på bilderna men det är skönt att kunna luta sig tillbaka lite på lagen. För min del handlar Gatufotografering om att fånga vardagliga händelser och situationer med eller utan folk. För min del behöver fotograferingen inte enbart ske i det tysta utan en "poserande" person i situationen kan vara helt ok så länge man inte skapar och hittar på en händelse. Gatufotografering är ju verkligen ett tidsdokument som kan vara av största vikt för framtida generationer för att förstå sina föregångare och en svunnen tid.


Så ser ni mig på stan, med kameran i högsta hugg så bli inte rädda. Jag fotar aldrig i syfte att skada någon utan för att visa på mångfalden av oss människor, stora som små, unga som gamla, olika kulturer och samhällsklasser. Kom gärna fram och prata med mig om du undrar något vett jag.


Ta hand om er där ute, det börjar bli kallt nu.


/Mattias


Bildexempel från mina gallerier Gatufotografering 1 & Gatufotografering 2

Vill du läsa mer om lagarna kring gatufotografering mm?


https://www.svenskfotografi.org/laglig-och-olaglig-fotografering/


https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsr-tt/gdpr-s-p-verkas-fotografer-av-den-nya-lagen


https://www.sfoto.se/juridik/tio-fragor-om-lag-och-ratt/20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Äntligen!