Bristen på vanligt folk?

Uppdaterad: 5 nov 2020

Så var man igång igen efter semestern och jag är peppad. Efter en väldigt seg och lång vår i Coronatider har jag nu laddat batterierna och fått en massa nya idéer att fotografera eller förverkliga, men det är nått med vanligt folk...


Egentligen har jag känt av det här längre än Corona men visst fasen gjorde inte det det hela bättre. Det är svårt att få vanligt folk till att vara med på bild. Kanske har det med GDPR att göra, man är mer medveten om rättigheter och skyldigheter. Kanske är det en rädslan att bilder kan ses av en väldigt stor skara publik i sociala medier? Kanske är man rädd för vad folk ska tycka? Kanske är man inte bekväm i hur man ser ut? Orsakerna kan vara många och helt förståeliga. Det knäppa är att det är just det som till viss del driver mig.


Vem fasen är det som har rätt att klaga på hur man ser, och vem som bör synas i media eller inte. Inte fasen är det en viss kropp som är "rätt" och inte fasen är det en viss ålder som är lämplig. Idag retuscheras bilder hårt och det skapas helt sjuka ideal att leva upp till. Samtidigt växer en stor rörelse som kallar sig kroppsaktivister med syfte att visa på just normala kroppar i helt knäppa tider då precis allt sexualiseras så fort det handlar om främst kvinnor. Ni har ju säkert sett tex Stina Wolters Instagramkonto som flera gånger stängt eller anmälts i all sin underbara naturlighet medans konton med unga kvinnor som sitter och skrevar i tunna spetstrosor och ser extremt upphetsade ut är helt ok, så länge inte en bröstvårta råkar synas då. Eller konton där en bild på ett barn raderas i tron att det är ett sexuellt konto när det i själva verket handlar om en ljushårig, långhårig pojke i sexårsåldern som råkar ha bar överkropp eftersom det är sommar. Ja tankarna och åsikterna är många och jag förstår att det inte är lätt i allt det här att vara den som syns på bild i alla lägen, men jag tänker att det särskilt just då är viktigt att visa på motsatsen.


Jag vill gärna komma i kontakt med flera personer som har ungefär samma inställning som mig. Det är ju såklart enklare ju mer lika värderingar vi har. Såklart behöver man inte fotograferas naken om man är obekväm i det. Man kanske vill vara med i någon rolig fotoidé eller i ett montage eller bara vara med på en bild eller två i studio eller på annan plats. Varför inte bara prova på och känna lite på det? Jag har ju flera personer som jag redan jobbar med och som jag är så tacksam över att jag får jobba med, men jag vill ha fler uttryck, jag vill ha fler variationer i såväl ålder som kultur, storlek och what so ever.


Så varför inte ta chansen. Kolla upp mig, läs mina syften, tankar och idéer. Ta kontakt så kan vi i alla fall börja prata och se vad just vi kan skapa för konst framöver. För trots restriktioner och Corona, GDPR och skeva kroppsideal så kan vi fotografera och jobba ihop. Vi håller 1,5m, talar öppet om syftet med bilderna och var de kan komma att hamna och kritikerna kan ta sig en rejäl funderare på vad fasen dom skapar för värld och verklighet åt våra unga generationer. Skärp er!


Nytt är även min FAQ-sida och såklart att du kan skriva som gästskribent på min blogg om både stort och smått.
Instagram Instagram F:A:N Facebook

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla