Återfunnet intresse - Rita digitalt

I min släkt har vi på mammas sida alltid varit lite extra kreativa. Mina morföräldrar både målade tavlor och fotograferade och var musikintresserade. Kanske mer hellre än bra men varför ens ifrågasätta det. Ett intresse är just ett intresse för ens egna välbefinnande. När jag själv var barn så satt min mamma och skissade och det var alltid spännande att titta i hennes teckningskurs från Rit-Ola om jag minns rätt. Mina syskon har också alltid i perioder i livet skissat och målat. Min syster är ju bildlärare idag och min bror målar grymma abstrakta tavlor när lusten och andan faller på. Jag fastnade ju för fotografi men har också ritat en del men verkligen hellre än bra och egentligen mer för syftet i bilderna än kvaliteten på konsten.

Men så blir det som det ofta blir. Det som en gång är ett frö till ett intresse byts ut till andra saker, livet kommer emellan och saker glöms bort.För ungefär två år sedan köpte jag mig en grym ritplatta från Wacom. Syftet har hela tiden dock varit bildredigering. Jag tycker att jag kan påverka redigeringar på bilder mer konstnärligt med ritplattan och inte smacka på något på hela bilden. Där har även varit lättare att frilägga osv. i lagermasker m.m. Men så för bara några veckor sedan hände något. Min son, som såklart både sysslar med musik och har lite konstintresse, började att skissa och leka lite med plattan. Plötsligt blev jag själv sugen. Jag har alltid följt en rad olika konstnärer på både Facebook och Instagram och slås av mängden konst i olika uttryck men som är så häftig. Några är fotorealistiska, några är erotiska, några är en känga till politiker, könsroller osv. men alla ger mig något betydande att titta på.


Men va fasen ska jag göra då? Jag började direkt att söka på Youtube och hittade grymma artister som delade med sig av sina kunskaper, tips och trix. Jag började att träna på lite ansikten, propotioner, penslar, färgblandning mm. Min första tanker var att lära mig måla fint, realistiskt, men jag tror varken jag har tålamodet till det eller viljan egentligen, innerst inne. Jag tror att jag precis som i texter och fotografier även vill provocera, få folk att tänka, reagera och både skratta eller tycka något är opassande. Det är det som roar mig, olika känslor och åsikter om sånt som är naturligt, normalt och aktuellt. Jag började att skissa lite och vartefter lossnade det. Min första bild blev "You make me go bananas" som du såg högst upp. Sen kom en idé upp som gjorde det ännu lättare och det var att göra om gamla skivomslag till något "provocerande/roligt" i någon mening. Det är skönt att ha grunden klar i hur bilden ska se ut i och med omslaget men att sen rita dit sin variant. De två jag är mest nöjd med hittills är "Korn - Issues" och "Nirvana - Nevermind". Men fler finns och fler lär det bli, i alla fall några till, sen hoppas jag att mina egna idéer lossnar mer snart.Du kan såklart se mina bilder här på hemsidan i mitt nya galleri eller så följer du min nya Instagram: @mafoto.art


17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Äntligen!